Asiens bruna moln kan smälta glaciärer

I dag presenterar en grupp forskare i tidskriften Nature nya rön som pekar på att det bruna stora föroreningsmolnet över Sydostasien kan bidra till en slags lokal växthuseffekt, som skulle påskynda avsmälningen av Himalayas glaciärer.

För fem år sedan varnade 200 forskare för problemen med kilometertjocka föroreningsmolnet som täcker stora delar av Asien.

Molnet har bildats av avgaser från bilar och industrier och sot och rök från skogsbränder och det ger redan upphov till en mängd problem; enligt en studie i våras så bidrar molnet till starkare stormar. Dessutom minskar föroreningarna risskördarna när de skuggar solens strålar.

Bidra till ökad uppvärmning

Nu visar en studie i dagens nummer av tidskriften Nature att molnet verkar bidra till en ökad uppvärmning; en slags regional växthuseffekt över delar av Sydoastasien.

Det kan i sin tur bidra till att Himalayas glaciärer smälter i allt snabbare takt, med ödesdigra konsekvenser för dem som bor längs bergsmassivets sluttningar.

Men det finns plats för reservationer. Enligt de forskare som Vetenskapsradion varit i kontakt med behövs längre mätserier för att fastställa sambandet. Den vedartagna uppfattningen bland klimatforskare är att föroreningar av det här slaget snarast har en kylande effekt.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista