Lantbrukarna tveksamma till energiskog

Nyodlingen av energiskog i Sverige har minskat kraftigt de senaste tio åren. En orsak kan vara att det är svårt att få med sig lantbrukarna att odla energiskog. Det är en av slutsatserna i en studie som bioenergiforskaren Susanne Paulrud på Svenska miljöinstitutet har gjort.

– Om man förändrar sitt lantbruk att gå över från en traditionell gröda till en energigröda som salix så innebär det att salix har egenskaper som värderas negativt.

Klimathotet tvingar fram energialternativ
Förnyelsebar energi från jordbruket står i dag högt upp på beslutsfattarnas agenda. Det växande klimathotet skjuter energifokus från fossila bränslen, till förnyelsebara energigrödor. Och de ska till stor del komma från jordbruket. Enligt den statliga bioenergiutredningen som kom tidigare i somras så ska energigrödor från jordbruket svara för upp till fem procent av energiproduktionen inom bara drygt tio år.

Men för att uppfylla det skulle en femtedel av jordbruksmarken behöva täckas med energigrödor, där energiskog i form av snabbväxande salix är det som ska dominera.

Långt kvar till målet
Enligt den intervjustudie som Susanne Paulrud gjort bland 2000 lantbrukare i Sverige, så är salix föga populärt. Många lantbrukare vill ha en rejäl kompensation för att satsa på energiskog i form av salix. Den kräver nya maskiner och täpper igen det öppna landskapet. Dessutom kan energiskogen inte skördas lika ofta som vanligt vete och andra spannmål.

Så det är knappast troligt att bionergiutredningens visioner om energiskog från jordbruket förverkligas de kommande åren.
– Inte enligt den här undersökningen där man utgår från hur lantbrukarna ser på de egenskaper som är förknippade med salixodling.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista