Tron utsöndrar kroppsegna smärtstillare

Man har länge vetat att placeboeffekten fungerar men inte hur - alltså att tron på att vi ska bli botade eller smärtlindrade lindrar i sig.

Nu har amerikanska forskare sett att om man tror att man får smärtlindring fast inte får det, utsöndrar hjärnan sina egna naturliga smärtstillande medel.

Svenska forskare på Karolinska Institutet, ledda av Martin Ingvar, visade för några år sedan hur placeboeffekten ser ut i hjärnan. Och han tycker att de här resultaten är ännu en bit i samma pussel:
– Det är viktigt eftersom det betyder att placebo inte är något magiskt.

I studien vid Columbia University utsattes försökspersonerna för en lindrig brännande smärta på armen, där de tidigare blivit insmorda med salva. Hälften hade fått veta att salvan var smärtlindrande och hälften att den var overksam, men alla fick samma verkningslösa salva.

Hjärnan utsöndrar egna medel

Men hos dem som trodde de fått smärtlindring utsöndrade hjärnan egna smärtlindrande medel som dämpade smärtan. Det rapporterades i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS i slutet av juni.

Att man nu börjar se och förstå mer av hur placeboeffekten verkar i hjärnan ger konkreta bevis för att det spelar stor roll hur en patient blir bemött och hur väl läkaren kan få patienten att tro på sin behandling, och inte bara vilka mediciner han eller hon skriver ut, enligt Martin Ingvar:
– Det här med att det finns fysiologiska, immunologiska och farmakologiska effekter av placebomanipulation talar om att vi i vårt sätt att bedriva medicin måste ta med det som en del av den aktiva behandlingen, något vi måste ta på allvar när vi möter patienten.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista