Ny insikt i hur hormonet östrogen styr smärttålighet

Ny forskning från Karolinska Institutet ger mer klarhet i hur det kvinnliga könshormonet östrogen hänger ihop med hur väl man tål smärta. En upptäckt som kan vara viktig för att få fram en ny sorts smärtmedel som lämpar sig bättre vid kronisk smärta.

Det har länge varit en gåta varför vi är så olika känsliga för smärta. Ibland sägs kvinnor tåla smärta bättre än män, ibland tvärtom, men det finns också en stor skillnad mellan individer. Det kvinnliga könshormonet östrogen, som också finns i liten mängd hos män, kan vara en del av förklaringen. Att det har med smärta att göra har man vetat länge, men inte hur.

KI-forskarna har i en studie med djurförsök, som publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, studerat vad östrogenet, och framför allt de receptorer som tar emot östrogenet, har för roll vid smärta. Receptorerna påverkar bland annat hur nervfibrerna växer till och överlever i ryggmärgen, så att smärtsignaler kan överföras till hjärnan.

Stor variation mellan individer
Människan har två sorters östrogenreceptorer och det verkar som om de balanserar varandra. Den ena sorten, den onda, sänker smärttröskeln så att man känner mer smärta och den andra, den goda, gör att man känner mindre smärta. Det är alltså förhållandet mellan de här receptorerna som avgör om man känner mer eller mindre smärta och det förhållandet kan variera i olika delar av kroppen, i olika situationer, mellan olika personer och mellan könen.

Det är alltså inte så lätt att förstå sig på smärtkänslighet, men det här skulle kunna förklara varför kvinnor ibland verkar tåla mer smärta än män, som vid barnafödande, och andra gånger inte.

Nya läkemedel på gång
Några läkemedelsföretag är redan på gång med ämnen som bara aktiverar ”den goda” receptorn som gör att man känner mindre smärta. Det skulle ge ett läkemedel som dämpar smärta på ett helt nytt sätt, bättre lämpat för kronisk smärta än de vi har idag.

Jan-Åke Gustavsson, professor i näringslära som lett KI-forskningen, tror att de nya smärtlindrarna kan komma ganska snart.
– Med lite tur skulle det kunna gå så fort som fem år.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista