Transistorn fyller 60 år

Strax före jul 1947 kunde forskare på Bell Laboratories visa upp den allra första transistorn. Den var stor och klumpig, men skulle bli början till halvledarens tidevarv. 

– Målet var att transistorn skulle kunna ersätta de elektronrör som hittills hade använts i avancerad elektronik, säger professor Alan Willner på USC-universitetet Los Angeles. Elektronrören var stora, blev varma och gick ofta sönder.

När halvledartekniken etablerats, började man tillverka allehanda komponenter; transistorn som kunde förstärka en elektrisk ström, motståndet som bromsade upp den och kondensatorn som kunde lagra den. Och snart kom någon på att man kunde placera samtliga komponenter på ett och samma stycke kisel. Det integrerade kretskortet hade sett dagens ljus.

– De första åren sökte vi oss fram i ett mörker, säger professor Cesar Piña på USC-universitets MOSIS-laboratorium. Kom ihåg, vi hade inga datorer till hjälp, utan enbart räknesticka och millimeterpapper för att konstruerad de nya komponenterna. Det var ett långsamt och omständligt arbete, men det var en magisk tid.

Möt några av dem som var med när halvledaren föddes – för 60 år sedan.

Claes Andreasson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista