Törstsläckare i sommartid

Sommarserie i P1 kl 11.03 och 20.03 tisdag 7/8 - torsdag 9/8

7/8 Om vatten

Vad är hemligheten bakom Sveriges godaste kommunala kranvatten? Och när man väl känner till hemligheten, skulle alla kranar i landet kunna ge lika gott vatten? Varför trodde man länge att svavel, arsenik och radioaktivitet i dricksvatten gjorde vattnet hälsosammare?

Hör om kemin bakom modernt dricksvatten och om äldre tiders folktro kring vattnets magiska egenskaper, om varför man egentligen blev frisk av att resa iväg och dricka brunn, och hör om de nya hoten mot vårt dricksvatten.

Redaktör: Björn Gunér

8/8 Om te

Tre och en halv miljoner ton te produceras i världen varje år. Många menar att te näst efter vatten är världens mest druckna dryck. I Vetenskapsradions serie ”Törstsläckare i sommartid” har nu turen kommit till just te. Hur kommer det sig att man började dricka te en gång i tiden? Och stämmer det att te kan skydda mot cancer, inflammationer och hjärt- kärlsjukdomar?

I dag odlas te-busken över i stort sett hela världen. Det har till och med gjorts försök här i Sverige på Carl von Linnés tid, även om det inte gick så bra den gången. Men hur kan det komma sig att ett oansenligt träd från södra Kina skulle bli en sån självklar del i så många människors liv? Journalisten och te-kännaren Erling Hoh, som just nu skriver på en bok om te-drickandets historia, berättar om teplantans framgångar genom historien.

Vi får också höra Vernon Mauris, tehandlaren från Södermalm i Stockholm, som arbetat med att förstå sig på, importera, exportera, sälja och blanda teer i 39 år. Hur gör man för att odla och få fram så många olika tesorter? Och hur ser den perfekta blandningen ut?

Och så berättar Per Leandersson, toxikolog vid yrkes- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Linköping, om vilken effekt som te har på människokroppen. Ligger det någonting i alla skriverier om att grönt te skulle skydda mot alla möjliga mänskliga farsoter?

Redaktör: Michael Borgert

9/8 Om öl

Öl är inte bara en av världens äldsta drycker med 8 000 år på nacken. Det har också utvecklats till en av våra främsta kulturdrycker. På världsmarknaden idag finns uppåt 20 000 kommersiella märken.

Hur går det till då man framställer öl? Och vad bör man tänka på då man avsmakar öl? Vilken temperatur? Ska det vara skumkrona eller inte? Och har glasets utformning någon betydelse? Och sist men inte minst - hur påverkas vår hjärna av öl? Varför blir vi glada, högljudda, vill sjunga och dansa? Vilken roll spelar hjärnans belöningssystem för dessa vällustupplevelser?

Redaktör: Staffan Forssell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista