Överanvändning av läkemedel allt vanligare bland äldre

Äldre personer behandlas med allt fler läkemedel i Sverige, en trend som började redan på 90-talet. En nyligen publicerad genomgång av det nationella läkemedelsregistret visar att antalet läkemedel som äldre behandlas med i dag överstiger fem per person.

Det är något som får allvarliga följdverkningar, säger Johan Fastbom som är expert inom området Äldre och Läkemedel på Karolinska institutet.

– Det finns många studier som visar det att en ganska stor del av de äldre som läggs in på akuten läggs i själva verket in på grund av läkemedelsbiverkningar.

Utvecklingen av läkemedel går i dag fort. Varje år kommer nya preparat på marknaden. Med det ökar också risken för att äldre, som i allmänhet är känsligare för läkemedel än yngre vuxna, får felaktig behandling.

Det är inte heller ovanligt att den som lider av flera sjukdomar får flera olika läkemedel samtidigt, vilket också ökar risken för allvarliga biverkningar. Det här kan i värsta fall leda till döden, något som drabbade 105 personer 2005, varav de flesta var äldre.

En i Läkartidningen nypublicerad analys av det läkemedelsregister som inrättades för två år sen visar att den genomsnittliga läkemedelsanvändningen för personer över 75 år nu är högre än någonsin, med i genomsnitt 5,4 preparat per person.

– Vi har under hela 1990-talet sett en ökning av läkemedelsanvändningen hos äldre, och här ser vi att den fortsätter att öka.

Det är blodförtunnande läkemedel och medel mot inflammationer som står för de flesta dödsfallen. Johan Fastbom hoppas nu att fler ska ta del av de nya kunskaperna om läkemedelsrisker.

– Läkare som förskriver läkemdel till äldre bör känna till vilka läkemedel som utgör en risk.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista