Machomän - inte så attraktiva som man kan tro

Utseendet kan vara viktigare än många är medvetna om, när det gäller valet av en framtida partner. För när det handlar om att hitta en trogen man att leva och få barn med så är det inte männen med ett traditionellt maskulint utseende som går hem bäst på marknaden. Det enligt en ny studie i psykologi från tre olika brittiska universitet.

Brittiska forskare lät 400 unga kvinnor och män titta på foton av olika män och bedöma vilka egenskaperna de trodde männen hade.

Männens utseenden hade manipulerats så att dragen blev mer utmärkande. Vissa av männen hade fått vad som traditionellt anses vara väldigt maskulina drag med kantig haka, större näsa och mindre ögon, medan andra män på bilderna var mer storögda, med fylliga läppar och tunna böjda ögonbryn, ansett som ett mer feminint utseende.

Försökspersonerna skulle utifrån bilderna försöka bedöma personligheterna hos männen, och de flesta var ganska överens. De med riktigt maskulint utseende bedömdes genomgående vara mer dominanta, mindre trofasta, mindre varma och sämre föräldrar än de med så kallat feminint utseende. Försökspersonerna trodde också att de män som såg äldre ut skulle passa bättre till familjeliv än de yngre, och forskarna tror att de här föreställningarna påverkar våra partnerval omedvetet.

Därmed inte sagt att männen med machoutseende väljs bort, det beror helt på vad man är ute efter i olika tidpunkter av livet, enligt forskarna bakom studien, som publicerades i tidskriften Personality and Individual Differences.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista