Törstsläckare i sommartid: Om te

Tre och en halv miljoner ton te produceras i världen varje år. Många menar att te näst efter vatten är världens mest druckna dryck. I Vetenskapsradions serie ”Törstsläckare i sommartid” har nu turen kommit till just te. Hur kommer det sig att man började dricka te en gång i tiden? Och stämmer det att te kan skydda mot cancer, inflammationer och hjärt- kärlsjukdomar?

Idag odlas te-busken över i stort sett hela världen. Det har till och med gjorts försök här i Sverige på Carl von Linnés tid, även om det inte gick så bra den gången. Men hur kan det komma sig att ett oansenligt träd från södra Kina skulle bli en sån självklar del i så många människors liv? Journalisten och te-kännaren Erling Hoh, som just nu skriver på en bok om te-drickandets historia, berättar om teplantans framgångar genom historien.

Vi får också höra Vernon Mauris, tehandlaren från Södermalm i Stockholm, som arbetat med att förstå sig på, importera, exportera, sälja och blanda teer i 39 år. Hur gör man för att odla och få fram så många olika tesorter? Och hur ser den perfekta blandningen ut?

Och så berättar Per Leandersson, toxikolog vid yrkes- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Linköping, om vilken effekt som te har på människokroppen. Ligger det någonting i alla skriverier om att grönt te skulle skydda mot alla möjliga mänskliga farsoter?

Obs tiden! P1 onsdag 8 aug 11:03 med repris 20:03.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista