Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Törstsläckare i sommartid: Om öl

Publicerat fredag 10 augusti 2007 kl 10.23
8000 år gammal kulturdryck

Öl är inte bara en av världens äldsta drycker med 8 000 år på nacken. Det har också utvecklats till en av våra främsta kulturdrycker. I tredje delen av Vetenskapsradions sommarserie tittar vi närmare på vetenskapen bakom öl och öldrickande.

På världsmarknaden idag finns uppåt 20 000 kommersiella märken. Hur går det till då man framställer öl? Och vad bör man tänka på då man avsmakar öl? Vilken temperatur? Ska det vara skumkrona eller inte? Och har glasets utformning någon betydelse?

Och sist men inte minst - hur påverkas vår hjärna av öl? Varför blir vi glada, högljudda, vill sjunga och dansa? Vilken roll spelar hjärnans belöningssystem för dessa vällustupplevelser?

Rättelse:
I programmet nämns en mycket välsorterad ölrestaurang. Tyvärr nämns fel restaurang - rätt ställe är Akkurat i Stockholm.

Obs tiden! P1 torsdag 9 aug 11:03 med repris 20:03.

Staffan Forssell
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".