Bristande tilltro till klimatkompensation

Att kompensera sina utsläpp från flygresor genom att betala frivilliga miljöavgifter är en vansklig affär. En mängd företag erbjuder klimatkompensation i samband med flygresor, till exempel att ens pengar går till trädplantering i Afrika, men kontrollen är osäker.

Eva Lövbrand, som forskar om legitimitetsproblem i klimatpolitiken vid universiteten i Lund och Linköping, är skeptisk till att klimatkompensera i dagsläget:
– Som köpare har man väldigt svårt att få en överblick över vilka projekt man faktiskt investerar i. Man vet heller inte vilka sociala eller miljömässiga effekter de här projekten får på de platser där de etableras.

Vildvuxen marknad
Det som reseföretagen erbjuder sina resenärer är ett vildvuxet system av kolmäklare, alltså företag och ibland stiftelser som alla erbjuder sina egna lösningar och sina egna kontrollsystem att neutralisera utsläppen av koldioxid. Alla har olika uppgifter på hur stora utsläppen kan vara. En enkel resa till Barcelona från Stockholm sägs avge mellan 185 och 660 kg koldioxid ut i atmosfären. En annan kolmäklare räknar med 550 kg för samma distans, vilket uppges motsvara 2 månaders bilkörning eller att 15 träd växer i ett år.

Men den som har dåligt samvete över sina utsläppen kan göra annat än köpa sig fri, menar Eva Lövbrand:
– Det bästa sättet är väl att inte resa alls just nu, men det är väl inte så attraktivt, eller plantera träd i en trädgård.

Per Hylén
per.hylen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista