Aspirin rekommenderas som förebyggande åtgärd

En aspirin om dagen skulle kunna rädda livet på tiotusentals amerikaner varje år.

Det hävdas i en ny rapport från den amerikanska hälsolobbyorganistaionen Partnership for Prevention där daglig aspirinmedicinering är en av fem enkla förebyggande åtgärder som man tror skulle kunna förlänga livet för många människor som annars riskerar att dö i förtid av livshotade sjukdomar. Men hur nyttigt är det egentligen?

Den amerikanska hälsolobbyorganistaionen Partnership for Prevention vill erbjuda varje amerikan bättre hjälp att sluta röka, regelbunden kontroll för tarm- och bröstcancer, en årlig influensaspruta och se till att var och en får i sig en aspirin om dagen. För enligt den rapport man nu gått ut med skulle ett sånt här förebyggande fempunktsprogram rädda livet på inte mindre än 100 000 amerikaner varje år.

Kalkylen rymmer frågetecken
Det finns frågetecken när det gäller nyttan kring aspirinet, som enligt den amerikanska kalkylen skulle stå för nästan hälften - 45 000 - av de räddade liven. Forskning de senaste åren har visat att det här smärtstillande läkemedlet inte bara har fördelar, som att förebygga utvecklingen av dödliga hjärtsjukdomar, utan att asprin också är förknippat med oönskade hälsoeffekter, till exempel en ökad risk för vissa cancersjukdomar.

Slår inte mot de verkliga orsakerna
När man nu föreslår satsningar på just förebyggande åtgärder kan man undra varför man väljer att bidra till att göra i princip varenda frisk vuxen amerikan beroende av ännu ett dyrt läkemedel under resten av sitt liv, istället för att angripa de troliga orsakerna till att så många människor dör av hjärtproblem i västvärlden; att folk dricker för mycket, äter kopiösa mängder osund mat, och i princip aldrig motionerar.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista