Gentest kan avslöja risk för grön starr

Var fjärde svensk bär på en riskgen som kan orsaka en allvarlig form av ögonsjukdomen glaukom - eller grön starr. Det visar en studie som svenska och isländska forskare presenterar i dagens nummer av tidskriften Science. Och med hjälp av ett enkelt gentest skulle man kunna se om man bär på den här riskgenen. 

Claes Wadelius vid Uppsala universitet, en av forskarna bakom studien, tror att gentester bland dem som ligger i riskzonen att drabbas av sjukdomen är en god idé:

– Vi håller på att prata med ögonläkare för att se hur vi bäst kan använda det här till patienternas nytta.

Allvarlig ögonsjukdom
Glaukom är en av de vanligaste och allvarligaste ögonsjukdomarna bland personer över 60 år, och orsakas av en tryckförhöjning i ögat. Den typ av glaukom som nu svenska forskare tillsammans med kolleger på Island har hittat riskgenen bakom heter exfoliationsglaukom.

Sjukdomsvarianten svarar för omkring en tredjedel av alla glaukom, och orsakas av ett protein som täpper igen den kanal som dränerar ögongloben. På så sätt skapas ett skadligt övertryck i ögat.

Det var genom att undersöka över 300 000 områden i arvsmassan bland svenska och isländska patienter som forskarna kunde hitta genvarianten som är kopplad till exfolitaionsglaukom.

Fråga ögonläkaren
Claes Wadelius rekommenderar nu alla glaukompatienter att fråga sin ögonläkare om de har just exfoliationsglaukom, för då kan skaran av nära anhöriga, syskon och barn, med ett enkelt gentest få veta om de är i riskzonen, och kan då få behandling i tid.

– Det är väldigt enkelt att göra nu för tiden. Man tar ett blodprov, och sedan kan man väldigt enkelt undersöka genen. Det tar några dagar till en vecka att göra genanalysen och det kostar inte särskilt mycket.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista