Effektivare med flygande vindkraftverk

I USA kommer ungefär en fjärdedel av all förnyelsebar el från vindkraft. Men av den totala energiproduktionen utgör den fortfarande en försvinnande liten del. Nu finns planer på hur man skulle kunna göra vindkraften till den dominerande källan för elektricitet. Med hjälp av ”flygande vindkraftverk.”

Det flygande vindkraftverket ser ut som bokstaven H, med en rotor i vardera hörnen. Fästad vid marken med en kabel av lätt kevlarkomposit skulle kraftverket skickas upp till tio kilomers höjd där vindarna är både starkare och mer ihållande.

På så sätt så skulle ett flygande vindkraftverk kunna bli närmare tre gånger så effektivt som ett vindkraftverk på marken, säger elingenjör David Shepard, chef för vindkraftsföretaget Sky WindPower i San Diego, Kalifornien.

Kan ersätta fossila bränslen
Med omkring 25000 sådana flygande vindkraftverk skulle USA helt kunna sluta använda fossila bränslen för att producera elektricitet, och priset per kilowattimme skulle hamna på 14 öre, vilket är ungefär hälften av kostnaden för den elenergi som produceras i USA idag.

Men projektet är inte helt utan problem. Kraftverken skulle till exempel utsättas för ett hårt klimat på hög höjd.

Claes Andreasson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista