Rubrikerna från vetenskapsveckan som gått:

Kan man verkligen köpa sig fri från sina semestersynder? Hur fungerar egentligen reseföretagens klimatkompensations-program? I Kalifornien tror förhoppningsfulla ingenjörer att flygande vindkraftverk skulle kunna täcka hela det amerikanska elbehovet i framtiden. Och finsk superdator hjälper svenska forskare att blicka in i kroppens nanovärld och förstå hur våra celler fungerar.

 

Avlatsbrev för klimatsyndare

Hur vettigt är det egentligen att som flygresenär försöka städa upp sina koldioxidutsläpp från semesterresan genom att plantera träd i en annan del av världen? Eller för ett industriföretag att neutralisera sina egna utsläpp genom att köpa utsläppsrätter från en annan industri? Bakom de här företeelserna döljer sig en växande marknad av företag som säger sig kunna trolla bort dina klimatsynder för pengar. Men funkar det? Vetenskapsradion har kartlagt de metoder som erbjuds för att neutralisera våra utsläpp. Och frågat sig vem tjänsterna vänder sig till - miljömedvetna privatpersoner eller företag?

Svävande amerikanskt vindkraftsmål

Ingenjörer i Kalifornien tror att USA skulle kunna täcka hela sitt behov av elektricitet med vindkraft. En i princip outtömlig energikälla som dessutom bara skulle ge upphov till en bråkdel av de koldioxidutsläpp som dagens kraftindustri står för.  Men den nya vindkraften skulle inte utvinnas med hjälp av konventionella vindsnurror på marken som idag, utan via ett nätverk av ”flygande vindkraftverk” på hög höjd. Vetenskapsradion har varit i Kalifornien och träffat forskarna bakom tekniken.

Finsk superdator i cellbiologernas tjänst

I Sverige har ett forskarlag tagit en ny finsk superdator till hjälp för att försöka simulera hur den myriad av protein som är med och styr vad som släpps ut och in i cellerna i vår kropp fungerar.  Vetenskapsradion har träffat forskaren Erik Lindahl på Biomembran-centrum i Stockholm som visar upp simuleringen av en av de första så kallade ”dörrvaktsprotein” som man kartlagt med hjälp av den finska superdatorn.

Uppmärksammad stamcellsforskare har gått bort

I veckan avled stamcellsforskaren Peter Eriksson hastigt - bara 48 år gammal. Eriksson som var verksam vid Sahlgrenska akademin i Göteborg gjorde sig internationellt känd i forskarvärlden för tio år sedan när han visade att nervceller i hjärnan kan nybildas – tvärtemot vad de forskare trott tidigare. Det var under en semesterresa i förra veckan som han plötsligt insjuknade och dog i sömnen.

Programledare: Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista