Byggbranschen seg att bygga energisnålare hus

De flesta nybyggen i Sverige sker fortfarande med konventionella byggmetoder. Detta trots att teknik för att bygga betydligt energisnålare hus funnits länge. Och trots att regeringen beslutat att energianvändningen inom bostads- och fastighetsbranschen måste minskas drastiskt, som ett led i att nå de klimatmål som EU satt upp för framtiden.

– Byggbranschen är en ganska konservativ bransch och man gör gärna så som man alltid har byggt, säger Ulla Janson, doktorand vid avdelningen för Energi och byggnadsdesign vid Lunds tekniska högskola.

Det är inte bara bolmande industrier och oljeslukande bilar som är med och spär på utsläppen av växthusgaser. Idag står uppvärmning och drift av bostäder, kontor och andra offentliga lokaler för så mycket som 40 procent av den totala energikonsumtionen i Sverige. En siffra som gör fastighetsbranschen till en av de allra viktigaste att satsa på när Sverige nu ska börja skära ner på energianvändningen för att skona miljön och bromsa klimatpåverkan.

Tekniska lösningar saknas inte
Tekniken för att bygga energisnålare byggnader har funnits länge. Redan för sex år sedan byggdes till exempel det första så kallade passivhuset i Sverige, en extra tät byggkonstruktion där all värme som strålar ut från element, lampor, apparater och boende i huset återanvänds gång på gång. I flera andra länder, Tyskland till exempel, har tekniken börjat användas ganska flitigt. Men bland de svenska byggföretagen har passivhusbyggandet inte fått något större genomslag. Ulla Janson tror att det handlar om rent spekulationstänkande:

– Man bygger hus för att sälja dom direkt och då är man inte så intresserad av hur mycket energi som går åt, mer av hur mycket det kostar per kvadratmeter att bygga.

Byggbranschen skyller delvis på kunderna
På ett av Sveriges största byggföretag, NCC, håller man med om att det rent tekniskt skulle gått att bygga betydligt fler energisnåla hus, men att det är kundernas intresse som svikit.

– När vi har försökt att erbjuda ett energieffektivare alternativ så har det inte tagits emot särskilt positivt av våra kunder. Något som förändrats under dom senaste åren. Vi avläser tydliga tecken på att efterfrågan ökar starkt, säger Jan Byfors, som är teknisk chef på NCC.

Reportrar: Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se
Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista