Templet Angkor Vat omgavs på medeltiden av en mer utbredd stadsbildning än man anat. (Foto: Scanpix)

Angkor största stadsbildningen på sin tid

Världsarvsstaden Angkor i Kambodja, med det berömda templet Angkor Vat bland annat, var enligt ny forskning den förindustriella epokens största stadsbildning. Den hade en utbredning motsvarande dagens Paris.

Angkor var från 800-talet till 1400-talet huvudstad i det mäktiga khmerriket i nuvarande Kambodja. Staden är särskilt känd för sina praktfulla tempel, bland annat Angkor Vat.

Forskarna har med radarsatelliters hjälp kunnat se vegetations- och fuktighetsmönster, som annars är svåra att upptäcka från markytan.

Konstbevattningssystem

De kombinerade satellitdata med gamla arkeologiska kartor och fram trädde bilden av ett medeltida Angkor med tempel, bostäder och framförallt ett omfattande konstbevattningssystem.

Allt som allt täckte staden en yta på 1000 kvadratkilometer. Det motsvarar en kvadrat med drygt tre mils sida, ungefär som dagens Paris. Det gör Angkor till den förindustriella tidens största stadsbildning.

Skogsskövling

Kanske ger storleken ledtrådar till varför det mäktiga khmerriket gick under i början av 1400-talet. Skogar måste ha skövlats för att ge plats för staden och markförstöring tros ha varit ett problem. Staden måste också ha varit sårbar vid faror som översvämningar och krig, konstaterar forskarna.

Studien, författad av forskare från Kambodja, Australien och USA, publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift (PNAS).

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".