Basvaror för mag- och tarmhälsa

Diet ger skydd mot canceråterfall

Tjocktarmscancer är efter bröstcancer och prostatacancer den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Dåliga matvanor brukar utmålas som en stark orsak till att tjocktarmscancer uppkommer, och nu visar en ny studie att valet av mat också kraftigt påverkar risken för återfall.

Tjocktarmscancer drabbar varje år 3600 personer i Sverige, vilket gör sjukdomen till den tredje vanligaste.

Att det finns ett samband mellan maten vi äter och risken att drabbas av tjocktarmscancer är känt. Ju mer frukt och grönt du äter, ju mindre är risken att drabbas.

Däremot finns inte lika mycket forskning på vad som är bra och dåligt att stoppa i sig efter en fullbordad cancerbehandling.

Men nu visar alltså en ny och välgjord studie bland 1000 cancerpatienter publicerad i medicintidskriften Jama att den som efter en avslutad tjocktarmscancerbehandling åt mycket av vad forskarna kallar en västerländsk diet med mycket rött kött, fett och vitt mjöl fick en tredubblad risk att få ett dödligt återfall av tjocktarmscancer jämfört med patienter som åt lite av den maten.

Och Alicja Wolk, cancerforskare vid Karolinska institutet, tror att kostråd kommer att bli ett vanligare inslag i cancervården.

- Först behöver man upprepade studier. Det är första steget när det gäller tjocktarmscancer. Då bygger man rekommendationer på vetenskapligt underlag.

Jonas Edlund
Jonas.G.Edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".