Även minnet av detta skulle kunna suddas bort

Panikångestsyndrom och rädsla kan komma att botas

Forskare från det amerikanska tekniska universitetet MIT säger att dom nu förstått sig på den mekanism som styr vår rädsla.

Genom att blockera ett specifikt enzym i hjärnan så kan dom ta bort rädslor som förknippas med en viss situation eller ett minne.

Det forskarna lyckats göra är att manipulera enzymet Cdk5 hos möss i den del av hjärnan som styr minnet.

I en studie som publicerats i Nature Neuroscience fick möss vistas i en miljö där dom utsattes för milda elchocker under tassarna - inte farligt, men mycket obehagligt.

Efter ett tag placerades mössen tillbaka i samma miljö - men den här gången hade elchockerna tagits bort. 
Det visade sig att hos dom möss där enzymets funktion blockerats, så försvann rädslan, medan de andra mössen fortsatte att frysa fast i rädsla trots att själva orsaken till rädslan faktiskt tagits bort.

Forskarna hoppas nu att upptäckten ska användas till att hjälpa människor som lider av åkommor som fobier, panikattacker och posttraumatiskt stress-syndrom - sådana sjukdomar som bygger på att hjärnan inte kan sluta återuppleva rädslan som förknippas med ett visst minne eller en viss situation.

Gabriella Björk
Gabriella.Björk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".