Kemisk fällning kan kurera Östersjön

Nu ska tekniska lösningar prövas för att göra Östersjöns vatten bättre. En metod som undersöks är att fälla utt näringsämnet fosfor kemiskt och binda det i havsbotten. Effektivt både för miljön och plånboken, enligt Sven Blomqvist, docent i systemekologi vid Stockholm universitet.

I Östersjön är det överskott på näringsämnena kväve och fosfor vilket orsakar övergödning och algblomning. Nu intresserar sig regeringen och Naturvårdsverket för olika tekniska lösningar som kan minska näringsämnena.

Sven Blomqvist undersöker på Naturvårdsverkets uppdrag några metoder att minska övergödningen i havet. Han menar att metoden att fälla ut fosfor kemiskt är uthållig:

– Har vi gjort de här tillsatserna så skulle vi i bästa fall ha lämnat en hel del av problematiken bakom oss.

Tre olika metoder

Egentligen består förslaget av tre olika metoder: en binder fosfor med kalk, en annan med aluminium och en tredje till mineralen apatit. Alla metoderna går ut på att ta bort fosfor ur vattnet genom den kemiska processen fällning och sen binda det i bottensedimentet.

Än så länge är försöken i labbskala innan dom flyttas ut i mindre vattendrag och sjöar, och sedan slutligen till Östersjön om metoderna fungerar och är säkra för djur och natur.

”Stoppa utsläpp räcker inte”

Men är det verkligen värt att lägga ned stora pengar på att hitta nya tekniska lösningar att ta bort fosfor från Östersjön? varför går man inte direkt på källan och stoppar utsläppen?

Nej, det skulle inte lösa problemet, säger Sven Blomqvist. Även om man stoppade all tillförsel av fosfor till Östersjön – vilket är en orealistisk tanke i dagsläget – måste man göra något åt de mängder som redan finns i vattnet. Det skulle ta flera hundra år för Östersjön att rena sig själv:

– Vi kan inte blunda för hur det förhåller sig och vi kan inte hålla oss passiva för då tar det för lång tid. Det är oacceptabelt att det ska ta 100-200 år. Människorna som är beroende av Östersjön tillåter inte det.

Pumpar till havs

Också andra tekniska metoder har föreslagits för att förbättra Östersjöns vatten. En av dem är att bygga vindkraftverk till havs, försedda med pumpar som för ner syrerikt vatten mot havets botten. Läs mer om det på .

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".