Strålskyddsinstitut följer upp nya rön om Tjernobyleffekter

Strålskyddsinstitutet meddelar att man vill gå vidare med de nya rön som framkommit om svenska Tjernobyleffekter. Det var under torsdagen som en hittills opublicerad studie offentliggjordes, som visar att det radioaktiva material som föll över delar av Sverige efter kärnkraftolyckan i Tjernnobyl 1986 har försämrat studieresultaten för de barn som då var foster i de mest drabbade områdena runt Gävle och Sundvall.

– Vi kommer att följa upp det hela, särskilt om det kommer en publikation som går att läsa och granska ordentligt, säger Leif Moberg som är forskningschef på strålskyddsinstitutet.

Forskarna bakom studien har granskat studieresultaten i årskurs nio för alla svenskar som är födda mellan 1983 och 1988 - runt 560 000 personer. Och resultatet visar nu att de som ännu var foster vid Tjernobylolyckan, och vars mamma var bosatt i de område som drabbades värst av det radioaktiva avfallet, hade fyra procents sämre chans att bli godkända i kärnämnena i skolan.

Nygammalt samband
– De som var i fosterstadiet, troligen mellan 8 och 25 veckor, vid Tjernobylolyckan och föddes i områdena som blev mest drabbade av Tjernobyl klarar sig sämre i årskurs nio, berättar Lena Edlund - professor i ekonomi vid Columbiauniversitetet i New York och en av forskarna bakom studien.

Enligt Lena Edlund har sambandet att göra med att dessa barns hjärnor befann sig i en avgörande utvecklingsfas då deras mammor blev utsatta för den radioaktiva strålningen. Det är ett samband som man också kunnat se på japanska barn efter atombomberna under andra världskriget. Men där var strålningen mycket högre än den som svenskarna utsattes för, Enligt forskarna bakom resultaten visar den nya studien nu att även små stråldoser påverkar människan.

Kräver uppföljning
Studien är ännu inte publicerad i någon vetenskaplig tidskrift och slutsatserna har ifrågasatts.

– Det kräver en mer grundlig naturvetenskaplig granskning där man tittar på hur stora stråldoserna är, hur de ser ut hos de här studerade barnen och sedan ser hur man kan göra koppling till effekten, och det återstår liksom att granska noggrant, konstaterar Leif Moberg på statens strålskyddsinstitut.

Reporter: Ekots Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".