Förbisett fattigdomsproblem måste upp på världsagendan

Varje år dör mer än två miljoner barn i världen på grund av dåliga hygienförhållanden. FN har nu utnämnt 2008 till internationella året för sanitet. Men den fattiga världens sanitetsproblem är en fråga som hittills hamnat alldeles för mycket skymundan konstaterar experter som medverkar på årets pågående världsvattenveckan i Stockholm.

– I Kibera, en av Nairobis största slumområden, är ”den flygande toaletten” väldigt populär, där man bajsar i en plastpåse, knyter ihop den, och slänger den på en hög. Vilket gör att bakterierna sprids in i dricksvattnet, dras in i hemmen för att man trampar på det när barnen går omkring och leker, och på så sätt får man ju den här diaresjukdomsspridningen, säger Cecilia Martinsen från Stockholm International Water Institute.

Problem med enkel, men dyr lösning
Varje dag dör mer än 4000 barn av sjukdomar som orsakats av att dom inte har ett rent ställe att gå på toaletten. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att dålig hygien och smutsigt vatten orsakar 80 procent av alla sjukdomsfall i världen - och att förbättrade sanitetsförhållanden skulle minska dödligheten i diarré med mer än en tredjedel. För trots att det finns tekniska sanitetslösningar - för vilka det lilla vatten som finns att tillgå faktiskt räcker för att skapa en miljö med god hygien - så saknar flera miljarder människor runt om i världen en lämplig plats att gå på toaletten.

Ett problem som kräver uppmärksamhet
Och enligt Cecilia Martinsen måste handling ske på alla nivåer för att nå en lösning:

– På G8-möten på möten som världsvattenveckan, i FN, men det måste naturligtvis prioriteras oc finnas e budget för sanitetsinterventioner på internationell nivå

Reporter: Gabriella Björk.
gabriela.bjork@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".