Latriner, väl byggda och välplacerade, ger möjlighet till avskildhet och sanitär säkerhet i områden där vattnet är sparsamt förekommande, och därmed känsligt för att förorena.

Veckan som gått P1 fredag 17 augusti kl 12.10 och 23.40

Två ämnen i veckans tillbakablick: Vatten och sanitetsfrågor, och frågan om strålning från Tjernobyl kan ha åstadkommit skador i Sverige på foster i mammas mage 1986?
 

De barn som föddes då visar sämre resultat i skolan än jämnåriga från orter utan nedfall.
Per Hall har undersökt och konstaterat skador på barn som strålbehandlats i tidig ålder för s.k. storkbett - de har samma typ av kognitiva besvär. Frågan är om den så mycket lägre strålningen i miljön verkligen kan påverka ett foster, även om det är känsligt för påverkan. I så fall bör man också undersöka mödrar som under graviditeten röntenundersökts, eller undersökts i en datortomograf, där man också utsätts för strålning.
För övrigt ägnades programmet Världsvattenveckan, med särskild inriktning på sanitära problem. Hur upprätthåller man hygien med vattenbrist och torrtoa?
 Av de 6 miljarderna människor på jorden har bara 300 000 miljoner en vattentoalett med rening. Alla kan inte ha vattentoalett, så nu arbetar världssamfundet för att skapa ett bebhov och en längtan efter en torr-toa, en latrin med urin- och avföringsseparering. Med detta vinner man dels en kompostering och återanvändning av avfallsprodukterna, dels kan den lilla vattenmängden i stället användas just till hygien och tvätt.

Intervjuade var Ugandas miljöminister Maria Mutagamba, forskningschefen vid CREPA i Burkina Faso, Amah Klutse, Cecilia Martinsen vid SIWI och Håkan Jönsson från SEI

Programledare: AnnLouise Martin och Gabriella BJörk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".