Nya byggregler hävdas öka byggbranschens klimatpåverkan

Skärpta energiregler för byggbranschen kan förvärra Sveriges klimatutsläpp. Det hävdar flera sakunniga inom byggsektorn som menar att de nya regler som boverket satt upp bland annat för att minska byggbranschens påverkan på klimatet kan få helt omvänd effekt.

En av kritikerna är Lars Fränne på Stockholms stad, projekchef för bygget av Hammarby Sjöstad i Stockholm.

– För att klara de nya reglerna måste man installera värmeåtervinning eller värmepumpar, och de förbrukar mera el. Men elen produceras idag i praktiken i kolkraftverk i Danmark med mycket höga koldioxidutsläpp, säger han.

Värmeväxlare

Lars Fränne har intervjuat företrädare för flera byggföretag och räknat på effekterna. För honom är konsekvenskedjan enkel: För att kunna bygga så energisnåla hus som Boverkets nya regler kräver så kommer byggbranchen att behöva satsa på ny teknik. Det handlar om värmeväxlare och värmepumpar, som visserligen kan få ner den totala energiförbrukningen i husen, men som samtidigt kräver mer el.

Kolkraftverk

Och mer el kan enligt en rapport från Energimyndigheten inte tas från klimatvänlig vatten- eller vindkraft i Sverige, utan måste i dagsläget importeras från koldioxidbolmande kolkraftverk i till exempel Danmark eller Tyskland.

”Feltänk”

Att det här handlar om ett allvarligt feltänk från Boverket tycker även Peter Broström som jobbade med byggfrågor på miljödepatementet då de nya byggreglerna togs fram.

– Den här senaste skärpningen av byggreglerna tror jag eegntligen inte att någon är nöjd med om det skulle visa sig att de leder till ökade utsläpp av växthusgaser.

”Går att klara reglerna ändå”

Men på Boverket, där Nikolaj Tolstoy är bygg- och förvaltningschef, ser man ingen anledning att ta till sig kritiken mot de nya byggreglerna.

– De krav vi har ställt kan man komma under utan att sätta in allt för mycket elektricitet. Bygger man tätt, har bra isolering, tänker på fönsterstorlekar, och har bra kvalitetskontroller så ska man klara detta.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".