Hur man än vänder sig så har man magen fram

Fetma spelar olika roll vid olika aggressiv prostatacancer

Överviktiga män har en betydligt sänkt risk att drabbas av relativt beskedliga prostatatumörer som utvecklas i yngre ålder,visar en studie från Umeå universitet.
Men studien visar också att ökad vikt kan ge en något ökad risk att dö i vissa svårare former av prostatacancer.

- Om man har drabbats av mer aggressiva former, som kanske är mindre beroende av manligt könshormon. Då verkar det snarare som om fetma är en riskfaktor igen.

- Män som var feta och som hade en mängd olika faktorer som ökade vid fetma hade en mindre risk att få prostatacancer, säger  överläkare Pär Stattin och hans forskargrupp som har följt 392 prostatacancerpatienter och lika många män i en kontrollgrupp.
Männen valdes ut ur det omfattande VIP-registret  där blodprover och livstilsdata på befokningen i Västerbotten samlats in sedan drygt 20 år tillbaka.

Förklaringen tror Pär Stattin har att göra med det manliga könshormonet.

- Vi tolkar det här som att det kan vara en effekt av att män som är överviktiga har en lägre testosteronhalt.

Men den nya studien är  motsägelsefull.  Samtidigt som övervikt skyddar mot beskedligare former av prostatacancer så kan ökad vikt ge en något ökad risk att dö i vissa svårare former av prostatacancer.

- För de mer aggressiva formerna, som kanske är mindre beroende av manligt könshormon  verkar det snarare som om fetma är en riskfaktor.

Studien är publicerad i International Journal of Cancer.

Jonas Edlund
Jonas.G.Edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".