Malariamygga, med eller utan parasit i bagaget

Malariasvar på minuten

Det finns effektiv behandling mot malaria, men den måste sättas in så tidigt som möjligt.  I ett stort europeiskt samarbetsprojekt håller nu en snabb och mycket känslig malariadetektor på att tas fram - bland annat med hjälp av forskare vid Uppsala Universitet.

Uppemot en halv miljard människor är infekterade av malariaparasiten och man uppskattar att malarian tar över en miljon människoliv per år - dom flesta barn och gravida kvinnor.

När malariaparasiten angriper dom röda blodkropparna förvandlas hemoglobinet till hemozoin - båda innehåller järn, men hemozoin är starkt magnetiskt jämfört med det friska hemoglobinet.

Den nya detektorn kan läsa av förändringen i blodet med  en magnet-optisk detektor - det räcker med att stoppa in ett finger i apparaten så kan den på ett par minuter konstatera om du har malaria eller inte. En prototyp är testad och klar och malariadetektorn ska nu ut och prövas på fältet om drygt ett år, säger Uppsalaforskaren Pooja Panchmatia.

Johan Thorstenson
Johan.Thorstenson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".