Utgrävningarna på Birka lockar alltfler amatörarkeologer.

Amatörarkeologi - ett nytt sommarnöje

Amatörarkeologi - att som amatör komma ut och gräva på arkeologiska fornlämningar - blir allt mer populärt. I sommar har amatörer grävt bland annat i Varnhem i Västergötland, men också i vikingastaden Birka i Mälaren.

På Birka är det tredje året i rad som fältarkeologiska kurser hålls i sommar, och i år, liksom tidigare, är det jakten efter det medeltida Birka - vad som hände på ön när vikigastaden övergavs i slutet av 900-talet - som sysselsätter arkeologerna.

En pilspets, en glaspärla och hål efter husstolpar är några av fynden såhär långt, som tillsammans kan komma att sprida ljus över en tidigare okänd period i Sveriges historia.

Syftet är att ge inblick
Gunnar Andersson från Riksantikvarieämbetet är ansvarig arkeolog på platsen och vakar noga över amatörernas arbete med skrapa och pensel.

– Det här projektet bedrivs som en kursverksamhet där amatörer får anmäla sig. Syftet med det är att de ska få inblick i hur fältarkeologin bedrivs idag.

Mer om amatörarkeologi kan man höra i Vetenskapsradion Historia, torsdag klockan tjugo över ett i P1.

Tobias Svanelid
tobias@prata.nu

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista