1 av 3
Är det den kärlekskranka bonobon eller den mer stridsinriktade schimpansen som är vårt djurideal?
2 av 3
3 av 3

Veckomagasin 2007-08-31

Om relationen djur, genderfoskning och samhälle. Har vi till exempel förmänskligat djuren så att de ska passa in på våra egna värderingar om moral och natur? Nu kan man skruva radiovågor, något som öppnar möjligheter både för rymdforskare och radiolyssnare. Boken Tyst hav recenseras.

Djurens roll i människans samhälle

På en konferens i Uppsala - Society, animal and gender - tog forskare från många länder upp frågor hur vi förmänskligar djur, machokultur i hamburgerreklam, hur husdjur kan hjälpa struliga barn, och om det finns manliga och kvinnliga djur. Vi samtalar med Måns Andersson, evolutionsbiolog och genusforskare, initiativtagare till konferensen.

 

Var är jag?

Förra veckans tävlingssvar: Mönsterås.
Det talades bland annat om en bluesfestival, med vinnarna Red Rooster och pappersbruk med eukalyptus och ett träslott i Ålem, Strömsrums slott.
Vinnare: Lone Möller i Jönköping.

För veckans fråga hänvisar vi till lyssning på ljudfilen av programmet.

När poletten har trillat ner så skriv svaret till vem.vet@sr.se, eller med vanlig post: Vem vet? 759 00 Uppsala.

 

P1, din högerskruv i etern?

Det är trångt i etern och ont om utrymme för alla radiokanaler som vill få plats. Men en ny teknik är på gång som gör att man skulle kunnan klämma in tio radiokanaler på samma frekvens, på samma ort. Man kan nämligen dela upp radiovågor med samma fekvens om de är skruvade på olika sätt.

Bo Thidé, professor i rymdfysik Uppsala, och en av de forskare som nu visat hur det här kan göras, berättar att det här är intressant både för rymdfysiker och vanliga radiolyssnare.

 

Tyst hav

Ann-Louise Martin har läst och lovordar boken Tyst hav av Isabella Lövin, en bok som handlar om hur havet töms av dumhet, av girighet, av ohemula överenskommelser, om forskningsresultat som inte används, om fusk och förorättade fiskare. Ordfronts förlag.

AnnLouise Martin & Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista