Vaccin mot Hepatit C på gång

Efter 20 års forskande kan nu en behandling mot Hepatit C närma sig. Flera forskarlag i världen är på väg att göra de första testerna på människor av ett vaccin för att få bukt med viruset.

– Självklart är det ett race att ta fram ett vaccin. Det är en stor marknad för i dagsläget finns 170 miljoner patienter, säger Lars Frelin, doktor i virologi vid Karolinska institutet i Huddinge, som leder en studie. 
I Sverige upptäcks varje år ca 3500 nya fall. Ett virus som kan läka ut men som i många fall ger gulsot och svåra leversjukdomar.

Många oupptäckta fall
Viruset sprids via blod och idag är det mest sprutnarkomaner som smittas - men också många som fick blodtransfusion före år 1989 då viruset upptäcktes kan än idag gå med en oupptäckt infektion.

– Det är en stor andel individer som är infekterade som inte vet om det förrän levern säger ifrån, enligt Lars Frelin.
Får man nu fram ett behandlande vaccin som kan ges innan levern tar slut vore mycket vunnet.

Svårt vinna över viruset
Forskningen har tagit nästan 20 år eftersom Hepatit C- viruset varierar sig. Tar man fram en produkt blir den snart värdelös när viruset förändrat sig. Men Lars Frelins nya DNA-vaccin lär kroppens immunförsvar att attackera regioner i virusets arvsmassa som viruset inte kan variera - utan att skada sig själv.

En annan svårighet har varit att kroppen inte gärna tar upp DNA-vaccin. Men det ska rådas bot på med ny teknik för elektrisk stimulering, något som aldrig tidigare prövats med vaccin.

– Man injicerar sitt vaccin och sen går man in med elektroder och ger två korta pulsar och gör att cellerna i området lättare tar upp vaccinet, berättar Lars Frelin. 
Frelin hoppas att de första resultaten av hans försök på studier är klara inom ett år.

Anna Rockberg Tjernberg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista