Spionerande robotfluga

Ingenjörer vid amerikanska Harvarduniversitetet är på god väg att utveckla en fjärrstyrd robotinsekt. Ett mekaniskt flygfä, bara några centimeter stort, som i framtiden bland annat är tänkt att jobba åt den amerikanska underrättelsetjänsten.

Med surrande blixtsnabba vingrörelser lyfte den från marken för första gången i juli i år, den bara tre centimeter vingbreda och 60 milligram lätta robotflugan. I snart sju år har forskare vid Harvards ”Robotic fly project” jobbat på att förfina tekniken för att bli först i världen med att bygga en konstgjord insekt som flyger precis som sina levande förebilder.

Sniffa farliga kemikalier
Bakom satsningen ligger visionen om att bygga en arme av robotinsekter - fjärrstyrda flygfän som skulle kunna bära med sig mikroskopiska instrument för arbete i myndigheternas tjänst. Förutom mikrodetektorer som skulle kuna sniffa till sig farliga kemikalier, så är de robotiserade insekterna också designade för att surra fram med specialdesignad övervakningsteknik på ryggen - mikroskopiska kameror och mikrofoner som ska kunna skicka information tillbaka till spanande underrättelsetjänster.

USAs försvarsdeparetement sponsrar
Fortfarade kvarstår många tekniska problem att lösa innan robotflugorna kan sättas i arbete. Men med tanke på att projektet har det miljardstinna amerikanska försvarsdepartmentet som huvudsponsor så kan det nog snart finnas verklig anledning att ta sig en titt till på flugan som landar på väggen iditt sovrum.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista