Nya arter funna på Västkusten

På svenska Västkusten har nu i september en rad nya pyttesmå djur hittats. Det handlar om hela 88 arter som aldrig har setts i Sverige förut, och av dem är 17 helt nya för vetenskapen i stort.

Häromdagen avslutades genomgången av tusentals kräftdjur, maskar och andra djur som samlats in på västkusten. Under två veckor hade forskarna tagit sand från havsbottnen och stränder omkring Tjärnö marinbiologiska laboratorium utanför Strömstad.

Sanden silade de sedan genom ett finmaskigt såll för att hitta de små små djur som lever mellan sandkornen. Många har fantasieggande namn som bukhårsdjur, käkmaskar och hjuldjur.

Nya för Sverige
Svenska artprojektet har till uppdrag att hitta och beskriva alla djur, växter, och svampar som finns i Sverige. När man nu fokuserade på de små havsdjuren hittades totalt 433 olika arter, och ungefär var femte art var alltså ny för Sverige. Ulf Jondelius, som är professor vid Naturhistoriska Riksmuseet, tror att det finns många fler arter kvar att upptäcka.

Se effekter
Att ha en uppfattning om den biologiska mångfalden är viktigt för att kunna avgöra hur växter och djur påverkas av förändringar i miljön, enligt Jondelius:

– Det är ju först när vi vet vad som finns normalt på ett ställe som vi kan se effekterna av till exempel övergödning av havet eller klimatförändringar, säger han. 

Berättar om livets historia
En annan anledning att intressera sig för de här pyttesmå djuren är att många av de är väldigt gamla, en del har funnits på jorden i 700 miljoner år. Genom att forska på så gamla djur kan forskarna ta reda på i vilken ordning olika egenskaper i djurriket har uppstått, till exempel så finns här de första djuren med något slags hjärna.

Vendela Asp
vendela.asp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista