Pär Omling vill att svenska forskare ska slåss om forskningsmedel med forskare i andra länder.

Svenska forskare kan få slåss om forskningspengar

Sveriges största forskningsfinansiär, statliga Vetenskapsrådet, vill börja dela ut pengar också till utländska forskargrupper. Svenska forskare borde slåss med sina europeiska kolleger om Vetenskapsrådets tre och en halv miljard per år, tycker generaldirektören, Pär Omling.

Pär Omling menar att nya regler kan vässa forskningen:

– I stort ligger Sverige väldigt bra till, men ska man jämföra med forskare från Schweitz, Tyskland och England i samma beredning, så kanske man upptäcker att projekten är bra, men att de absolut inte är de bästa projekten i Europa. Och vår uppgift är att finansiera forskning av så hög kvalité som möjligt, säger Pär Omling.

Måste vistas i Sverige
Idag får Svenska Vetenskapsrådet bara ge pengar till forskare som har sin huvudsakliga vistelse i Sverige. Så är det däremot inte i USA där till exempel statliga National Institute of Health delar ut miljontals dollar till forskargrupper utanför USA, däribland 50 miljoner kronor till svenska medicinforskare. Tanken är att forskningsgenombrott är välkomna varhelst i världen de görs och kan hjälpa också amerikanska patienter.

När Pär Omling på Vetenskapsrådet för fram likande tankar, så möter han motstånd från delar av den svenska forskarvärlden. ”Vi måste värna de små forskningsresurser vi har och behålla vetenskaplig kompetens inom landet”, låter motargumenten. Dessutom kommer det nya europeiska forskningsrådet stå för ökad konkurens om anslagsmiljarder till EUs forskargrupper framöver.

Leijonborg håller med
Men forskningsminister Lars Leijonborg är beredd att gå Pär Omling till mötes och öppna Vetenskapsrådets pengapåse för internationella ansökningar:

– Ja, i princip håller jag med honom, det tycker jag egentligen också. Så om det finns någonting i regelverket som hindrar det så tycker jag man ska fundera på det. Om det skulle vara så att en forskargrupp i Boston eller Shanghai ligger närmare ett genombrott och Sverige är väldigt angeläget att stödja det, då borde det naturligtvis finnas en möjlighet att också bevilja forskningsstöd till andra länder, säger Lars Leijonborg.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista