Kina storsatsar på kolkraft. Men hur länge räcker råvaran?

Uppsalaforskare kartlägger Kinas kolreserver

Forskare från Uppsala ska kartlägga Kinas kolreserver. Kina har en explosionsartad ökning av sin kolanvändning, och det finns flera skäl att ta reda på hur länge den här klimatskadliga energikällan kan räcka.

– Den officiella datan rörande kinesiska reserver har inte uppdaterats sedan 1992. Genom att inleda det här samarbetet med kineserna ska vi kunna få tillgång av kinesiska egna interna siffror, säger Mikael Höök, en av de energiforskare från Uppsala universitet som inom kort beger sig till Kina.

– Bland annat ska vi kunna titta på kolproduktionen delstat för delstat och gärna gruva för gruva också

Kinas ekonomiska mirakel, med en bruttonationalprodukt som ökar 8 till 9% per år, bygger till två tredjedelar på kol. Och enligt kinesiska energiforskare ska beroendet öka dramatiskt. På 13 år - fram till 2020 - ska Kinas energiproduktion tredubblas. Något som kommer att göra Kina till det största utsläppslandet av koldioxid och förstärka växthuseffekten. Kina har skrivit under Kyotoprotokollet, men har som andra utvecklingsländer inga förpliktelser under protokollets första period fram till 2012.

I januari 2007 tvingades Kina för första gången importera mer kol än man exporterade och det samarbete som nu inleds med svenska energiforskare kommer att belysa frågor som hur stor den kinesiska kolreservenär, och hur länge den kommer att räcka. I 40 eller 100 år?

Och varför är det då så viktigt med en komplett bild av Kinas kolreserver?

– Det är viktigt att förstå kolproduktionen och kolanvändandet för att förstå hur mänskliga utsläpp komer att utveckla sig i framtiden, säger Mikael Höök. Men det är också ekonomiskt intressant, för Kina bygger ungefär 2 nya kolkraftverk i veckan. Och ska man göra ett ekonomiskt beslut och bygga ett kolkraftverk så vill man räkna med att det ska finnas kol till kraftverket i 50 år framåt, för att kunna avskriva all sin utrustning. Men når Kina en maximal kolproduktion och får slut på kol innan, så kan det bli problematiskt, man kan ha gjort en hel del dåliga investeringar.

Staffan Forssell
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista