En av de som oroas är Göran Bexell, rektor vid Lunds universitet.

Oro för att svenska forskarpengar kan försvinna utomlands

Många i universitetsvärlden har reagerat på att  forskningsminister Lars Leijonborg igår i Vetenskapsradion sa att han kan tänka sig att också utländska forskare ska kunna söka pengar ur statliga Vetenskapsrådets miljardbudget, och inte bara forskare vid svenska lärosäten som idag.

– Om det skulle vara så att en forskargrupp i Boston eller Shanghai ligger närmare ett genombrott och Sverige är väldigt angeläget att stödja det. Då borde det naturligtvis finnas möjlighet att bevilja forskningsstöd till andra länder, säger forskningsminister Lars Leijonborg

Lars Leijonborg kan tänka sig att också utländska forskare ska kunna slåss om Vetenskapsrådets tre och en halv miljarder, vilket rådets generaldirektör krävde igår.

Men Göran Bexell, rektor på Lunds universitet, varnar för konsekvenserna om Vetenskapsrådets pengar skulle kunna sökas av utländska forskare:

– Så länge vi har så väldigt lite pengar att röra oss med, så kommer det att få de konsekvenserna att mycket av svensk forskning kommer få stå tillbaka för internationell toppforskning, säger han.

Får medhåll

Göran Bexel i Lund får medhåll av de flesta av Sveriges universitetsrektorer visar Vetenskapsradions rundringning. Idag finns det på tok för lite pengar i forskningsfinansieringssystemet för att det ska räcka ens till svenska toppforskare anser man. Men om regeringen uppfyller vallöftet om enprocentsmålet och kraftigt ökar forskningsbudgeten framöver, då kan flera rektorer tänka sig att Vetenskapsrådets pengar ska vara öppna att söka även för andra länder. Fast bara om svenskar kan söka deras forskningspengar också tillägger Umeå universitets rektor Göran Sandberg:

– Det kan ju inte vara så att vi öppnar upp vårt finansieringssystem och våra forskare inte har tillgång till de andras finansieringssytem. Men om det är helt öppet så delar jag Omlings uppfattning att allting ska vara helt konkurensutsatt.

Johan Bergendorff
johan.bergenmdorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista