Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

100 äpplen om dagen håller doktorn borta

Allt för hård träning och fysisk aktivitet under lång tid har visat sig kunna leda till ökad känslighet mot luftvägsinfektioner. Men amerikanska forskare tror nu att de har hittat en möjlig lösning på problemet, ett ämne som ska kunna hjälpa både elitidrottare och soldater att bli friskare på jobbet.

Timmar av stenhård konditionsträning i cykelsadeln eller i löparspåret kan orsaka besvärliga luftvägsinfektioner. Det har många elitidrottare med tuffa träningsprogram fått erfara. Men nu hävdar ett forskarlag vid Appalachian State University i North Carolina att sådana här ofrivilliga avbräck i träningen kanske skulle kunna undvikas om idrottarna får i sig tillräckliga mängder av quercetin, en antioxidant som finns i flera typer av frukter, bär och i te. I försök på ett fyrtiotal elitcyklister visade det sig att de som dagligen fick ett gram quercetin, vilket motsvarar den mängd man får i sig om man äter 100 äpplen, löpte en avsevärt minskad risk att drabbas av luftvägsinfektioner, jämfört med de cyklister som bara fick sockerpiller.  Det rapporterar tidskriften New Scientist.

Amerikanska försvaret intresserat

Men det är inte bara hårt tränande idrottsmän som forskarna nu tror sig kunna hålla friskare med en rejäl quercetinkur. Bland projektets finansiärerna finns också det amerikanska försvaretsdepartementet som hoppas att en daglig dos quercetin kanske också skulle kunna bättra på chanserna för landets stridande trupper att hålla sig på fötter ute på långa fältuppdrag, där just infektioner och andra ansträngningskopplade krämpor idag bedöms utgöra en minst lika stor hälsofara som risken att bli skadad av vapen.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista