Foto: Scanpix

Fortsatt resursbrist inom operationsvården

Det blir inga extra pengar till utbildning av landets specialistsköterskor  - det visar regeringens nya budget. Beslutet kommer trots att det idag råder sådan brist på bland annat operationssköterskor att man på flera håll i landet tvingas ställa in operationer. På Karolinska institutet, som är en av landets största utbildare av specialistsköterskor, pratas det nu om ett krisläge.

– Jag är väldigt besviken och nu sänker alltså regeringen våra resurser för våra utbildningar inom vården och från vårdens sida så pratar man ju om kris. Operationer måste ställas in för att det fattas operationssköterskor och intensivvårdssköterskor, säger Karolinska institutets rektor Harriet Wallberg Henriksson.

På Karolinska institutet utbildas i dagsläget en sjättedel av Sveriges specialistsköterskor, och det råder stor konkurrens om intaganingarna med fem sökande på varje plats. Därför ville man nu ha mer pengar för att kunna utöka intagningen med 300 platser, vilket man nu fått avslag på. Istället har regeringen utökat antalet platser på läkarlinjerna i Sverige, eftersom det också råder läkarbrist i landet.

Tätar inte luckorna i arbetskedjan
– Det är bra, men det hjälper ju inte vården för att det måste ju finnas alla personalkategorier för att man ska klara av vården, anser Harriet Wallberg Henriksson på Karolinska institutet.

Och när det gäller specialistsköterskeutbildningarna så hänvisar statssekreterare Peter Honeth på utbildningsdepartementet till att varje lärosäte själva kan prioritera om bland utbildningspengarna.

– När det gäller specialistsjuksköterskor så kan ju lärosätena själva omprioritera av sina resurser och utöka den typen av utbildning, enligt Peter Honeth.

Andra lösningar kan bli aktuella
Men statssekreterare Peter Honeth medger att just Karolinska institutet har svårt att fördela om studieplatser på det föreslagna viset, och lovar nu att tillsammans med landstinget se över om man kan göra något åt specialistsjuksköterskebristen - åtminstone i Stockholm.

– Jag kan utlova att vi kommer att inbjuda både Karolinska institutet och landstinget i Stockholm till en särskild diskussion om hur man ska kunna få fram ytterligare utbildningsplatser.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista