Skalle av floresmänniska (t.v) bredvid skalle av modern männsika.

Nya bevis tyder på att "Flores- människan" var en egen art

Analyser av 18 000 år gamla handledsben har blivit nya bevis i debatten kring den förhistoriska minimänniska som grävdes fram på den Indonesiska ön Flores för fyra år sen. Fynden styrker nu teorin om att Floresmänniskan skulle vara en egen art, och inte en deformerad minivariant av oss moderna människor, som vissa forskare hävdar.

Hon var bara en meter lång - minimänniskan som levde på ön Flores i Indonesien för 18 000 år sedan, och hjärnan var inte större än en grapefrukt. Sedan rester av en sådan individ grävdes fram för fyra år sedan har debatten om vårt släktskap med den uppseendeväckande minimänniskan rasat. Och nu publicerar publicerade forskare i USA, Indonesien och Australien en ny pusselbit i tidskriften Science.

Gorillalika handledsben
Analyser av tre av benen i handleden på Floresmänniskan, visar enligt forskarna att de var mer lika benen hos gorillor och de tidigaste människoaporna än handledsbenen hos neandertalare och oss moderna människor. Och Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet, tycker att det nu borde vara klarlagt att det rör sig om en egen art och inte om en missbildad individ.

– Jag är övertygad om att det här är en ny art, eller i alla fall att det handlar om en primitiv människa och att det inte är patologisk variant av en modern människa.

Inget slutord i debatten
Men motståndarna i debatten, som driver tesen att det ändå handlar on en modern människa med missbildningar eller lär inte ge sig i och med det här, trots att fynden som tyder på att Floresmänniskan verkligen är en ny människoart radat upp sig i högt ansedda tidskrifter som Science och Nature.

Reporter: Vendela Asp
vendela.asp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista