Soltornet i Sevilla - världens första storskaliga kommersiella solkraftverk

I Sevilla i Spanien byggs nu världens första större kommersiellea solkraftverk, ett 115 meter högt torn med hundratals spegler i toppen. Det är meningen att det ska försörja 180 000 hushåll.

Solenergi håller snabbt på att utvecklas och blir både bättre och billigare. Hittills har solenergi mest används för enskilt bruk- i Israel har nästan varenda villa och hyreshus solpaneler på taket, där vatten värms upp till kök och badrum. I Spanien är det numera lag på att alla nya bostäder måste ha solpaneler till varmvatten.

Men nu har solkraft börjat användas storskaligt också, i stora solkraftsanläggningar.  Utanför Sevilla i Spanien har världens första kommersiella solenergitorn byggts. 115 meter högt reser det sig över den torra slätten och på fälten runtomkring reflekterar hundratals speglar solljuset upp mot tornets topp.

Bredvid ligger ytterligare två anläggningar- en med fotoelektriska celler och en solvärmeanläggning som ser ut som en 300 meter lång rutchbana av speglar som har lagt sig till ro på marken.

Om fem år är det meningen att bara den här anläggningen ska kunna försörja 180 000 hushåll med el. Men framtiden ligger även i Marocko och Algeriet.

Tanken är att Saharas sol i framtiden ska kunna lysa upp även nordeuropeiska hem.

Redaktör: Petra Socolovsky
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista