Brus bra för ADHD-barns koncentration

För barn med ADHD verkar det lättare att koncentrera sig in en brusig miljö snarare än om det är knäpptyst. Det visar en ny doktorsavhandling från Stockholms Universitet.

Forskaren Göran Söderlund lät barn med adhd göra minnestester, han lät de lyssna till bandinspelade meningar och kontrollerade sen hur mycket barnen mindes av vad som sagts.
Ena gången var det helt tyst i rummet, och den andra gången fick barnen samtidigt lyssna till ett brus, i stil med det som man ibland kallar för ”myrornas krig” på TV.
– Och till min förvåning blev barnen bättre när brusljudet var på, berättar Göran Söderlund.

Sämre med brus för andra barn
De barn i kontrollgruppen däremot, som inte hade adhd, och som fick göra precis samma tester, dom presterade sämre när de utsattes för den brusiga miljön.
Vad den här skillnaden beror på är inte klarlagt med rent fysiologiska tester. Men Göran Söderlund, tror att brusljudet på något sätt stimulerar barnens hjärnor precis lagom mycket.

Anpassa skolmiljön
Den före detta läraren Göran Söderlund tycker att det här är något att ta fasta på i skolmiljön.
– Min slutsats av den här undersökningen är att om du anpassar miljön på ett bra sätt för ADHD-barn, så kan de prestera lika bra som vilka barn som helst, konstaterar Göran Söderlund.

Reporter: Mona Hambraeus.
Mona.Hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista