Gröna inflygningar inte tillräckligt

Flygbolaget SAS försök med så kallade gröna inflygningar, långa glidflygningar mot landningsbanan, kommer inte ge den positiva klimateffekt som frammålats i många medier. Beräkningar gjorda av trafikforskare vid Kungliga tekniska högskolan visar att minskningen av koldioxidutsläpp är så liten att den inom ett år uppslukas av ökade utsläpp på grund av ökat resande.

Sen januari förra året har flygbolaget SAS genomfört nästan 1900 så kallade gröna inflygningar. En typ av landning där inkommande plan, med hjälp av exaktare flygledningssystem, kan glidflyga utan motorpådrag den sista halvtimmen in mot flygplatsen. I media har det pratats om besparingar på hundratals liter bränsle per flygning, och om ett första steg mot att tvätta bort flygbranschens stämpel som klimatbov.

Utsläppen ökar med 3 procent årligen
Men uträkningar gjorda av trafikforskaren Jonas Åkerman visar nu att klimateffekterna av SAS gröna inflygningar i slutändan kommer att vara så små att flygbolagets totala utsläpp - på idag motsvarande 15 miljoner ton koldioxid om året - ändå kommer fortsätta att växa på grund av ökat resande:

– Flygplanen blir ju hela tiden bränslesnålare och släpper ut allt mindre, men den utvecklingen har ingen chans att hänga med ökningen av resandet. Och resultatet blir då att utsläppen ökar med ungefär tre procent per år.

SAS räknar med teknikutveckling
Men på SAS håller man med om att gröna inflygningar inte kan kompensera för ökat flygande. Men Lars Andersen som är flygbolagets miljökommunikatör, tror ändå att satsningar på tex bränslesnålare motorer gör att flyget snart kan börja minska sina totala utsläpp på riktigt:

– Även om det sker en trafikökning så ska man kunna sänka utsläppen år för år genom en teknisk utveckling.

Kristoffer Gunnartz.
Kristoffer.Gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista