Nytt säkrare test för prostatacancer

Ett nytt urinprov för att hitta prostatacancer  ska börja användas i Sverige. Förhoppningen är att det ska spara både lidande, liv och pengar. Testet kan ersätta plågsamma vävnadsprover och i förlängningen kan det leda till allmänna provtagningar bland alla män.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige och den som leder till flest dödsfall. Antalet konstaterade fall är nu uppe i runt 12 000 varje år - men samtidigt finns det ännu fler osäkra fall där ett första blodprov tyder på cancer men där det uppföljande vävnadsprovet inte visar på sjukdom.

Då får man idag ofta följa upp med ett antal nya omgångar vävnadsprov, smärtsamma, tidsödande och inte riskfria ingrepp som ändå kan missa en tumör. De uppföljningsproverna kan nu ersättas av det nya urinprovet som ska analyseras på ett labb vid urologkliniken i Malmö från och med årskiftet.

Genom provet som upptäcker genetiska tecken på prostatacancer kan man antagligen hitta ett par tusen fall som man missar idag, säger Per-Anders Abrahamsson, verksamhetschef på urologen i Malmö. Men den största vinsten med det nya provet är att man lättare och med större säkerhet kan avskriva tusentals osäkra fall, säger han:
– Då är det självklart mycket vunnet för den enskilde patineten men också för sjukvården i sin helhet. 

Det nya testet kan också bidra till att ändra Socialstyrelsens nej till massprovtagningar för prostatacancer, så kallad screening. Idag anses osäkerheten i proverna leda till mer oro än befogat. Och eftersom också behandlingen av konstaterad cancer blir alltmer träffsäker genom robotkirurgi, och bättre strålbehandling, så tror Per-Anders Abrahamsson på allmän screening inom två-tre år.
– Vi börjar närma oss ett kritiskt läge där vi bör ta upp screening-debatten igen för ett nytt beslut, säger han.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista