Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Flygets åtgärder för miljön räcker inte

Flygindustrin kommer inte att kunna sänka sina utsläpp, trots teknikutvecklingen med bränslesnålare motorer och miljövänligar drivmedel. Det visar en kommande utredning från Flygets miljökommitté.

– Teknikutveckling är både nödvändig och bra, men den kommer inte att leda till någon minskning av utsläppen på åtmistone 15 - 20 år, säger Lars B Johansson, ordförande i Flygets miljökommitté som ligger bakom rapporten.

Det är det ökande resandet som spås ställa till det för flyget. Om prognoserna stämmer kan flyget inom en snar framtid stå för lika stora utsläpp av växthusgaser som all samlad vägtrafik på jorden.

För att tackla den bistra framtidutsikten gav flygbranschens intresseorganisation ”Svenskt flyg” i uppdrag åt trafikforskaren Lars B Johansson att sätta ihop en oberoende kommitte av miljöexperter och ingenjörer för att utreda en möjlig lösning på flygets växande miljöproblem.

Kommer att krävas mer
I den slutrapport som ska presenteras i november i år framgår att det kommer att krävas betydligt mer än bränslesnålare plan och miljövänligare drivmedel för att tvätta bort flygets stämpel som klimatbov. Satsningar på rakare flygvägar, mindre onödigt väntade ovanför flygplatser, och större satsningar på att kompensera de egna utsläppen via utsläppsrätter hör till de åtgärder som Lars B Johansson tror kan göra åtminston långsdistansflyget till ett klimatsmartare resealternativ i framtiden:

– Det kommer att ta lång tid, men det kommer inte att fungera på kortdistansflygningar som inrikesflyg. Jag tror att det flyget kommer att sorteras bort av marknadskrafterna när vi får mer satsningar på järnvägar till exempel.

Kristoffer Gunnartz
krsitoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista