Mobilmaster finns inte överallt. Kanske behövs de heller inte överallt?

Mobil utan mast och basstation

Ny teknik för mobiltelefoni gör mobilmaster och basstationer överflödiga. Åtminstone för dem som pratar i en ny sorts telefoner, som tagits fram av forskare i Lund.

Mobiltelefoner kan kommunicera direkt med varandra, utan att gå via stora mobilnät och operatörer. Det visar en ny teknik som utvecklats av det lilla innovationsföretaget Terranet vid Ideon Science Park i Lund. Man har gjort om en vanlig mobiltelefon till en slags walkie-talkie, en fritt fungerande mobil.

Basstationer med höga master och starka sändare behövs över huvud taget inte i den här mobillösningen, för telefonen utgör sin egen basstation. För att mobilsamtalet ska nå fram, krävs bara att den du vill ringa befinner sig inom en kilometers avstånd, för ungefär så långt orkar mobilens radioförmåga. Men samtalen kan hoppa från mobil till mobil så räckvidden kan öka något, när små lokala nät för helt privata samtal uppstår.

Användbart där infrastruktur saknas
Det här kan bli användbart framför allt i u-länder, där det kanske inte finns något mobilnät, säger Terranets vd Anders Carlius.

– Kunder i utvecklingsländer, men även de som vill ha en disastertelefon, när stora olyckor har inträffat till exempel, och det inte finns någon infrastruktur på plats, säger Anders Carlius.

Även här i Sverige finns områden utan mobiltäckning, till exempel i Norrland. Men det är inte givet att man kan använda tekniken fritt t.ex. i glesbygd, eftersom det oftast krävs tillstånd för radiosändningar. Och det är ännu är öppen fråga vilka mobiltillverkare och operatörer som kan tänkas anamma tekniken.

Per Gustafsson
per.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista