Nytt prostataprov inte nog för screening

Det nya urinprovet för prostatacancer kommer förmodligen inte få Socialstyrelsen att ändra sin negativa inställning till så kallad screening, alltså allmän undersökning av friska män.

Igår berättade Vetenskapsradion om en ny metod för att diagnosticera prostatacancer genom ett urinprov. Testet, som kallas PCA3, marknadsförs i både USA och Europa, och vid årsskiftet ett nytt laboratorium i Malmö som ska ta emot prover från hela Norden.

Docent Ola Bratt, som ingår i Socialstyrelsens expertgrupp för prostatacancer, ser urinprovet som ett möjligt komplement till de blod- och vävnadsprover som tas idag. Men han ser ingen anledning för Socialstyrelsen att ändra sin negativa hållning till allmän screening.

– När det gäller ställningstagandet till screening, alltså masstester av friska och symptomfria män för att hitta tidig prostatacancer, kan jag inte se att det här testet skulle förändra det ställningstagandet, på många års sikt iallafall, säger Ola Bratt, som är överläkare i urologi på universitetssjukhuset i Lund.

Socialstyrelsen ansåg i ett tidigare ställningstagande att screening inte är motiverat, bland annat eftersom de prover som används ger många falska larm, vilket får människor att oroa sig i onödan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista