Miljoner bakterier på väg ut i rymden.

Rymdfärd gör bakterier farligare

Bakterier som färdas i rymden blir mer aggressiva än om de stannar kvar på jorden. Det är det tyngdlösa tillståndet i rymden som verkar göra att generna i bakterier förändras. I ett experiment blev salmonella mer dödsbringande, åtminstone för små möss, efter en rymdfärd.

När rymdfärjan Atlantis lyfte från Florida för ett år sen fanns det inte bara astronauter ombord utan också några miljoner salmonellabakterier. Det var forskare från universitetet i Arizona i USA som tillsammans med NASA ville undersöka hur bakterier påverkas av tyngdlöshet.

Medan rymdfärden pågick odlades likadana bakterier på jorden i samma temperatur, luftfuktighet mm så att det enda som skiljde kulturerna åt var tyngdkraftens påverkan.

När Atlantis landade igen jämfördes bakterierna. Och de bakterier som varit tyngdlösa var då mer dödliga för möss, än de som varit kvar på jorden. De var också mer benägna att klumpa ihop sig och växa som en matta, en biofilm, och aktiviteten var förändrad hos 167 gener.

Risk för astronauter

Dr Cheryl Nickerson, som har lett studien, tror inte att vi på marken behöver oroa oss för extra elaka bakterier från rymdfärder, eftersom förändringarna verkar gå tillbaka när bakterierna kommer ner på jorden igen. Däremot så tror hon att risken för att astronauter ska drabbas av infektioner ökar i takt med att bemannade rymdfarkoster åker allt längre bort och stannar ute allt längre.

Källa: PNAS Online Early Edition September 24-28, 2007

Vendela Asp

vendela.asp@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista