Michael Sohlman - VD för Nobeslstiftelsen.

Rabalder kring lansering av nya Nobelpris

Med en dryg vecka kvar till tillkännagivandena av årets nobelpriser pågår en affär kring lanseringen av vad som verkade vara fyra nya nobelpris - i alternativ energiteknik. Initiativet till priserna, som skulle presenterats på en nanoteknikkonferens i USA nästa vecka, kom från nobelsläktingen  Michael Nobel, som arrangörerna av NanoTX 07 trodde var ordförande för nobelska släktföreningen. Det hela hann gå så långt att pressreleaser skickades ut till världens medier, men allt stoppades senare av den riktiga ordföranden och nobelstiftelsens VD Michael Sohlman.

– Han (Michael Nobel) är alltså då inte bemyndiga att ta sådan här initiativ, och vi anser det här vara ett intrång i våra varumärken, eller ett missbruk av den prestige och good will som nobelpriset har, säger Michael Sohlman som är nobelstiftelsen VD och den verklige ordföranden av familjen nobels släktförening.

Föll på målrakan
Man kan lugnt säga att arrangörerna av denna jättekonferens om nanoteknik i Texas som börjar nästa vecka, blev snopna. Här hade man bevisligen en riktig nobelsläkting, och som till för ett år sen var ordförande i släktföreningen, Och som ville instifta fyra priser i sitt eget namn till alternativ energiforskning, vilket skulle offentliggöras på konferensen. Priserna skulle delas ut till forskare, till regeringar, till industrin och till kändisar. Men så snart ordförande för konferensen Colonel Mason fick brev från nobelstiftelsen så tackade han nej till Michael Nobels medverkan.

– Jag skulle vilja säga att inom tio minuter efter vår kommunikation med nobelstiftelsen så tog vi bort allt som hade med Michael Nobel att göra i vår publicitet, och meddelade honom att vi tyvärr inte kunde acceptera hans erbjudande om att delta i hans planer.

Rättsligt efterspel väntas
Nobelstiftelsens VD Michael Sohlman säger att de nu kommer vidta rättsliga åtgärder för att förhindra ytterligare konkurrerande nobelpris. Till exempel försöken att väcka liv i det allra första nobelpriset. Det som instiftades av Alfred Nobels bror Ludwig redan 1889, och som delades ut till ryska ingenjörer i oljeindustrin, men lades ner år 1905 - i samband med ryska revolutionen. Och några nya minnespris av den typ som riksbanken fick lov att instifta på sextiotalet i ekonomisk vetenskap till Alfred nobels minne, är det inte heller tal om enligt Michael Sohlman på Nobelstiftelsen.

– Nej Båten är full!

Vetenskapsradion har - utan framgång - försökt nå Michael Nobel för en kommentar.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista