Årets influensa kan bli värre än vanligt

Nu har rapporter om höstens första fall av influensa kommit, och årets upplaga ser ut att kunna bli värre än förra årets epidemi.  -Vi ska faktiskt bereda oss på att influensan kan bli lite värre än den varit de senaste åren, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

Anledningen till den pessimistiska prognosen är att Australien den här säsongen har haft fem gånger fler influensasjuka än förra året. Det är inte säkert att epidemin här i Sverige helt följer mönstret från södra halvklotet, men det gör ändå att vi bör bereda oss på en tuffare säsong än den gångna vintern.

Inget rekordår att vänta
Så illa som det var i slutet på 90-talet räknar ändå inte experterna med att det blir i år. Så stora förändringar i viruset har inte observerats den här gången, och det gör att vårt immunförsvar ändå i någon mån är förberedda. Två personer har alltså redan fått den här säsongens influensa. De blev smittade av en turist från Australien som tagit med sig smittan hit.

Och verkliga starskottet dröjer
Men det betyder inte att epidemin drar igång med full kraft nu, än är det inte tillräckligt kallt, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

– Varje år får vi det vi kallar för importfall, från Australien, Kina, Indonesien, och kommer de här fallen innan säsongen är mogen så blir det inte något av utan det dör ut.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista