Orangutangen - en av arterna i Malaysia som kan påverkas av det nya biobränslet.

Kritik mot nytt biobränsle

Nästa månad börjar en helt ny sorts biobränsle säljas i Sverige. Diesel ECO 20 - som bränslet heter - ska ge minskade utsläpp av koldioxid, men enligt svenska dagbladet riktar nu ändå både världsnaturfonden och Greenpeace hård kritik mot den här nya dieseln.

Orsaken är att bränslet tillverkas av palmolja från Malaysia där stora arealer regnskog skövlats för att ge plats åt oljepalmsproduktionen. Ett bortfall av skog som, enligt kritikerna, inte bara hotar flera ovanliga djur och växtarter utan också bidragit till att indirekt öka halterna av koldioxid i atmosfären.

Liknande kritik har redan riktats mot tillverkningen av biobränslet etanol, som bland annat utvinns ur sockerrör från Brasilien - där odlingarna idag täcker så stora ytor att de anklagats för att ha börjat konkurrera ut den vanliga livsmedelsproduktionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista