Långlivade gener kan ge långlivspiller

Amerikanska forskare talar nu om möjligheten att på sikt få fram ett anti-ålderspiller. De har nyligen upptäckt ett antal gener som var gemensamma hos en grupp undersökta 100-åringar.

Det är ett antal riktigt gamla människor, runt hundra år gamla, som är studiematerialet. Frågan har varit vad i deras gener som fått dem att leva så länge.

Den genetiska kartläggningen har förenklats av att de alla tillhör den genmässigt homogena gruppen askenaziska judar – en grupp som i sig inte är mer långlivad än andra.

Forskarna vid institutet för åldrandeforskning vid Albert Einstein-colleget i New York såg att hundraåringarna hade en hög andel av många genvarianter gemensamt.

Sjukdomsgener

Men överraskande nog fanns däribland genvarianter som man har kopplat till olika åldersrelaterade sjukdomar. De här skadliga generna brukar bli ovanligare ju äldre personer man undersöker – eftersom de leder till sjukdom.

De som överlever skadegenerna så länge har varianter av andra gener som skyddar dem, säger professor Nir Barzilai som förestår institutet, till Vetenskapsradion.

Diabetesskydd

En av de fyra så kallade långlevnadsgener som Barzilai och hans kolleger har funnit skyddar mot diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och Alzheimer säger han.

Vad de andra skyddar mot – och hur – ska man forska mer kring, liksom kring vilka ytterligare långlevnadsgener som kan finnas. Kanske är det 5, 50 eller hundra stycken.

Långlevnadspiller

Barzilai menar att det här kan vara vägen till ett enda förebyggande piller som får oss att leva längre, men andra forskare är mer tveksamma.

Genetikprofessorn Ulf Pettersson tycker visserligen att de här långlevnadsgenerna är intressanta, men tror att ett piller mot åldrande kommer att dröja tiotals år ännu.

Nir Barzilai, professor i medicin och molekylärgenetik, föreståndare för institutet för åldrandeforskning vid Albert Einstein-colleget i New York, publicerade nyligen sina forskningsresultat kring skyddande genvarianter i den öppna tidskriften PLoS Computational Biology som finns tillgänglig på nätet.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista