Neanderthalare i österled

Den förhistoriska Neanderthalmänniskan, som dog ut för 25-30.000 år sen, levde betydligt längre österut än man hittills har trott

Neanderthalarna fanns 150-200 mil längre in i Asien, visar nya DNA-analyser av benrester, som den svenske världsledande forskaren på området, Svante Pääbo har publicerat i tidskriften Nature Genetics..
– Det visar att neanderthalarna åtminstone sent i sin historia hade ett betydligt större utbredningsområde än vad man förut trodde, och det är ju spännande att tänka sig till tröskeln till Mongoliet och Kina, säger Svante Pääbo

Hela arvsmassan snart kartlagd
Och eftersom neandertalarna var spridda lång bort i centralasien, så kan de haft kontakt med andra förhistoriska människor där och varit mer dominerande än man hittills trott. Fler svar kring neanderthalarnas framfart lär det bli i och med kartläggning av hela genuppsättningen som Pääbos grupp håller på med och som beräknas vara klar om ett år ungefär.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista